Wywiadu udzielił Pan Robert Kuc, CEO & Founder Zdrowa Krowa - franczyzowej sieci restauracji, która tworzy jedzenie w duchu “slow food fast”.
Panie Robercie, proszę przybliżyć specyfikę oraz potencjał branży, w której Państwo działacie.
Zdrowa Krowa to sieć restauracji działająca w modelu franczyzowym w dobrze każdemu znanej branży gastronomicznej.
W mojej opinii potencjał branży gastronomicznej jest ogromny i wciąż niewykorzystany. Co chwile powstają nowe koncepty i miejsca, a to oznacza, że rynek wciąż nie jest nasycony.
Trendem, który obserwuje jest z całą pewnością rozszerzenie menu o pozycje stworzone w oparciu o dietę roślinną. Coraz więcej miejsc proponuje swoim gościom wegańskie i wegetariańskie odpowiedniki dań.
A jak wygląda kwestia konkurencji?
Czas pandemii mocno zweryfikował wszystkie koncepty gastronomiczne i nie każdy z nich przetrwał. W związku z tym rynek konkurencji trochę się ograniczył, ale zostali na nim najmocniejsi gracze.
Dla naszej marki istnienie konkurencji jest znaczące. Jesteśmy zdania, że każdy lokal gastronomiczny napędza rynek i wpływa na częstotliwość odwiedzin gości, a także na całą kulturę wychodzenia z domu.
Jakie dania serwuje Zdrowa Krowa?
W Zdrowej Krowie serwujemy najwyższej jakości steki, burgery, a także dania wegańskie i wegetariańskie. W naszej kuchni nie znajdziecie innej wołowiny niż tej pochodzącej od lokalnego dostawcy, wyselekcjonowanej specjalnie dla naszej restauracji, z codziennej dostawy.
Nigdzie indziej nie będziecie mieli okazji spróbować takiego pieczywa, chrupiącego, ale i miękkiego zarazem, ponieważ wypiekane jest według naszej autorskiej receptury, w pobliskiej piekarni.
Warzywa w naszych potrawach zawsze będą chrupiące i świeże, bo nigdy nie zamawiamy ich na zapas, a wybór najwyższej jakości surowców jest dla nas niezmiernie ważny. Sosy i dressingi będą idealnie doprawione, gdyż nasi kucharze robią je własnoręcznie na miejscu, nigdy nie korzystając z “gotowców”.
POSTAW NA SWÓJ BIZNES I OTWÓRZ RESTAURACJĘ ZDROWA KROWA
Kim jest Państwa klient?
Każda nasza restauracja ma troszkę inną grupę docelową. Jest to uzależnione przede wszystkim od lokalizacji, w której się znajduje, a w tym aspekcie się nie ograniczamy. Inną grupę docelową ma nasz lokal znajdujący się w okolicy biurowca, a inną w centrum miasta, na obrzeżach rynku.
Z całą pewnością jednak Zdrową Krowę odwiedzają goście chcący spróbować potraw przygotowanych z wysokiej jakości surowców, świadomi swoich zdrowych wyborów, chcących spędzić czas w miejscu z atmosferą i klimatem.
Proszę pokrótce opisać plany rozwoju sieci franczyzowej Zdrowa Krowa.
Na ten moment sieć restauracji Zdrowa Krowa to dziesięć stacjonarnych restauracji i dwie działające w sezonie letnim. Do końca kwietnia 2022 roku planujemy otwarcie kolejnych 7 restauracji w miastach takich jak: Bielsko-Biała, Łodź, Gliwice, Gdańsk, Puck, Strzelce-Opolskie, Katowice.
Jakie kryteria należy spełnić, aby nawiązać z Państwem współpracę?
Szczególnie uważnie dobieramy partnerów do współpracy. Osoba, która chciałaby zostać franczyzobiorcą Zdrowej Krowy powinna być przede wszystkim przedsiębiorcza i posiadać doświadczenie w prowadzeniu biznesu. Nie wymagamy doświadczenia w gastronomii.
Poszukujemy także inwestorów chcących zainwestować kapitał we własną restaurację, a do jej prowadzenia rekomendujemy doświadczonego managera.
Dlaczego warto otworzyć restaurację Zdrowa Krowa?
Każdy nasz franczyzobiorca może oczekiwać wsparcia na każdym etapie działalności. Prócz przekazania naszego pełnego know-how i kontaktów do dostawców oferujemy pełny onboarding dla franczyzobiorcy, który przechodzi szkolenie na każdym stanowisku pracy w restauracji.
Oferujemy pomoc oraz konsultacje przy uruchomieniu biznesu, udostępnienie kontaktów niezbędnych do nabycia urządzeń gastronomicznych w atrakcyjnych cenach, doradztwo w wyborze odpowiedniego sprzętu, pomoc w negocjacjach cenowych, pomoc przy wyborze odpowiedniej lokalizacji dla restauracji, pomoc przy kontaktach z sanepidem i innymi instytucjami, ubezpieczycielem, ochroną itp.
Mamy swój wewnętrzny dział marketingu, który jest do dyspozycji franczyzobiorcy, ponadto każda nasza lokalizacja otrzymuje dedykowanego Managera-Opiekuna, który jest do dyspozycji franczyzobiorcy praktycznie przez całą dobę.
Jesteśmy również odpowiedzialni za proces rekrutacyjny pracowników i ich wyszkolenie według naszych standardów.
Więcej informacji na temat współpracy można uzyskać na naszym profilu 👉 Zdrowa Krowa - oferta franczyzowa.
Dziękuję bardzo za rozmowę!
Rozmawiał Maciej Makowski, twórca portalu WlasnyBiznes.pl