Trwa zbiórka crowdfundingowa Real Food SA - właściciela marek Bobby Burger i Wegeguru

Do 22 lipca trwać będzie oferta akcji i zbiórka crowdfundingowa Real Food SA – właściciela największej, polskiej sieci burgerowni Bobby Burger i restauracji Wegeguru. Każde około 300 tysięcy zł zebrane w kampanii to jedna nowa burgerownia lub restauracja z kuchnią roślinną na gastronomicznej mapie Polski, a cel ten można wesprzeć już od wpłaty 50,16 zł. Do końca 2022 r. Real Food chce zwiększyć liczbę lokali Bobby Burger z obecnych 40 do 67 i uruchomić 3 nowe restauracje wegańskie Wegeguru. Już w 2021 r. spółka zamierza wprowadzić swoje akcje do obrotu na giełdzie.

– Nasi klienci to przede wszystkim osoby młode, które do naszych lokali przychodzą, by nie tylko zjeść, ale także spędzić czas z przyjaciółmi czy rodziną. Jest jeszcze wiele miejsc w Polsce, gdzie brakuje burgerowni z prawdziwego zdarzenia i restauracji z kuchnią roślinną – mówi Maciej Sobolewski, dyrektor ds. marketingu i sprzedaży w sieci Bobby Burger.

Zbiórka crowdfundingowa pozwoli nam szybciej dotrzeć do klientów, którzy oczekują powstania naszych lokali w ich mieście. Dlatego postanowiliśmy zaproponować minimalną kwotę inwestycji już od 50,16 zł, a w jej ramach, oprócz pakietu akcji, także voucher 20 zł do wykorzystania w lokalach sieci Bobby Burger lub restauracji Wegeguru, aby decyzja o dołączeniu do akcji stała się tak prosta, jak wybór posiłku – dodaje Maciej Sobolewski.

bobby burger liczba lokali

Bobby Burger zaczynał działalność od food trucka, który w 2012 r. wyjechał na ulice Warszawy. Dziś liczy 40 burgerowni w 17 miastach. Pod koniec 2018 r. twórcy marki, Bogumił Jankiewicz i Krzysztof Kołaszewski, postanowili stworzyć spółkę Real Food. Do biznesu dołączył Michał Kiciński, współzałożyciel CD Projekt, polskiej firmy z branży gier wideo, która stoi za międzynarodowym sukcesem gry „Wiedźmin”. Do grupy wniósł kapitał i swoją wegańską restaurację, która od 2017 roku działa w Warszawie.

Bazując na sprawdzonym modelu i sukcesach w skalowaniu sieci Bobby Burger, a także doświadczeniu inwestorskim, chcemy wspólnie rozwijać grupę kapitałową w oparciu o dwa koncepty gastronomiczne: sieć burgerowni i markę restauracji wegańskich. Bierzemy również pod uwagę możliwość akwizycji biznesów restauracyjnych opierających się na wysokiej jakości jedzeniu codziennym – mówi Krzysztof Kołaszewski, współzałożyciel sieci Bobby Burger i członek zarządu Real Food SA.

Crowdfunding na otwarcie nowych lokali

Celem kampanii crowdfundingowej Real Food SA na platformie Crowdway.pl jest pozyskanie do 4 mln zł. Dzięki tym środkom spółka chce wejść z konceptem Bobby Burger do nowych miast oraz zagęścić sieć burgerowni tam, gdzie ma już wierne grono fanów. – Od początku roku sieć Bobby Burger powiększyła się już o nowy lokal w Poznaniu, dwa lokale w Warszawie i burgerownię w systemie kontenerowym w Szczecinie. W połowie lipca na naszej mapie pojawi się kolejna lokalizacja – Kielce. W najbliższych planach mamy jeszcze otwarcie lokalu w Gdańsku, trzeciej burgerowni w Łodzi oraz pierwszych naszych lokali w Siedlcach – mówi Maciej Sobolewski.

– 70 proc. kwoty ze zbiórki crowdfundingowej chcemy przeznaczyć na zagęszczenie burgerowni i 30 proc. na rozwój sieci wegańskich restauracji – zapowiada Maciej Sobolewski, dyrektor ds. marketingu i sprzedaży w sieci Bobby Burger. Docelowo sieć Bobby Burger ma wzrosnąć do 2022 roku z obecnych 40 lokali do 67, w tym punktów własnych i franczyzowych. Z kolei Wegeguru będzie mógł rozszerzyć koncept na kolejne restauracje w dużych miastach Polski. Spółka widzi potencjał otwarcia kolejnych lokali Wegeguru w perspektywie najbliższych 3 lat.

bobby burger wyniki

Do końca 2021 roku giełda

Inwestorzy, którzy obejmą akcje w zbiórce crowdfundingowej, będą mogli zyskownie wyjść z inwestycji po upływie maksymalnie 2,5 roku, ponieważ Zarząd spółki zadeklarował wprowadzenie papierów do obrotu na giełdzie do końca 2021 roku. – Prawdopodobnie będzie to New Connect lub podobny rynek, umożliwiający obrót papierami młodych spółek, którego stworzenie jest planowane według deklaracji GPW – zapowiada Krzysztof Kołaszewski.

Wraz z planowanym wprowadzeniem akcji do obrotu Real Food SA zamierza przeprowadzić nową emisję akcji. – Wartość emisji będzie zależna od rezultatu kampanii trwającej zbiórki crowdfundingowej oraz potrzeb wynikających z etapu realizacji strategii na lata 2019-2022, tj. planu otwarcia kolejnych lokali – dodaje Kołaszewski.

Cel: ponad 61 mln zł obrotu rocznie

Burgerownie Bobby Burger odwiedza ponad milion klientów rocznie. W 2018 r. w sumie przychody z lokali własnych i franczyzowych sieci przekroczyły 33,6 mln zł netto (37 mln zł brutto). To o 22 proc. więcej w porównaniu z 2017 rokiem. Od stycznia 2019 r. Bobby Burger i Wegeguru należą do jednej grupy kapitałowej Real Food. Spółka zapowiada wzrost obrotów o około 15 proc. rocznie.

– Dzięki zagęszczeniu sieci lokali Bobby Burger oraz rozwojowi Wegeguru zakładamy osiągnięcie w 2022 roku obrotów z całej sieci lokali własnych i franczyzowych w wysokości ponad 61 mln zł netto. EBITDA grupy kapitałowej zwiększy się w tym czasie niemal trzykrotnie względem wyniku samej spółki Bobby Burger z 2018 roku – zapowiada Krzysztof Kołaszewski.

bobby burger RFSA prognozy

• Gdzie Polacy chcą płacić bezgotówkowo?

Polacy coraz częściej korzystają z płatności bezgotówkowych, ale wciąż są miejsca, gdzie konsumenci nie mają możliwości wyboru metody płatności. Według najnowszych wyników badania Maison & Partners dla Fundacji Polska Bezgotówkowa, respondentom najbardziej brakuje możliwości płacenia kartą lub telefonem na pobliskich bazarkach (46%). Jako punkty, gdzie nie można zapłacić bezgotówkowo respondenci wskazują także na usługi krawieckie (30%), usługi szewskie (28%), kościół (28%) oraz warsztaty samochodowe (26%). Wiele osób ma również poczucie, że często nie mają możliwości dokonania płatności na stoiskach podczas imprez plenerowych (39%) oraz podczas akcji organizowanych przez organizacje charytatywne (31%).

• Własny terminal płatniczy bez abonamentu czy najem urządzenia od operatora?

Niejeden przedsiębiorca zastanawia się, czy kupić terminal płatniczy na własność, aby nie płacić miesięcznego abonamentu lub kompleksowo skorzystać z usług operatora płatności bezgotówkowych i postawić na dzierżawę. Firmy sprzedające urządzenia będą zachwalać opcję z własnym terminalem, zaś przedstawiciele operatora płatności bezgotówkowych będą wskazywać na najem.  Kogo zatem słuchać? Na szczęście nie musimy wsłuchiwać się w głosy perswazji i argumenty sprzedażowe, tylko można policzyć, które rozwiązanie będzie najlepsze.

• Obowiązkowy terminal płatniczy. Od kiedy i dla kogo?

Wprowadzenie „obowiązku” posiadania terminala płatniczego wzbudza niemałe emocje i przyczynia się do burzliwych dyskusji w mediach społecznościowych. W komentarzach można spotkać się z obrońcami walczącymi o demokrację i prawa wolności, wygłaszającymi hasła „tylko gotówka”. A jak to jest naprawdę, czy każda firma w Polsce musi posiadać terminal płatniczy? Otóż, nie! Najpierw należy zweryfikować obowiązek posiadania kasa fiskalnej ze swoim księgowym. Jeżeli firma ma obowiązek prowadzenia ewidencji sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących to dopiero wtedy musi zadecydować, w jaki sposób spełni obowiązek udostępniania płatności bezgotówkowych, co nie jest jednoznaczne z wymogiem posiadania nowego terminala płatniczego. Przedsiębiorca ma obowiązek zapewnienia zapłaty przy użyciu instrumentu płatniczego Zerknijmy do dokumentów prawnych, mianowicie do Ustawy z dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców a konkretnie do artykułu 19a, który to ten obowiązek reguluje.

• Co jest ważne we współpracy z operatorem terminali płatniczych?

Czy Twoi klienci również cenią sobie wygodę i wolą płacić kartą płatniczą zamiast gotówką? Ten trend jest nieodwracalny i koszty związane z obsługą terminali płatniczych wpisały się na stałe w księgi rachunkowe firm. Na rynku działa wielu operatorów, którzy oferują usługi płatności bezgotówkowych oraz terminale płatnicze. Każdy operator tzw. acquire posiada indywidualne oferty handlowe, których porównanie stanowi niemałe wyzwanie dla przedsiębiorcy. Opłaty za terminal płatniczy i stawki prowizyjne za transakcje kartą Pierwszy obszar to warunki handlowe. Prowizje za transakcje kartą mogą być stałe lub zmienne; co więcej mogą zawierać dodatkowe opłaty uzależnione od rodzaju kart płatniczych czy typu transakcji (krajowe, zagraniczne, biznes, Visa, MasterCard, Maestro). Warto pamiętać, że na koszt prowizji składa się marża operatora, opłaty interchange oraz opłaty systemowe, które są zróżnicowane.