Jak sfinansować pomysł na biznes?

jak sfinansować pomysł na biznes

Środki unijne dla firm są przyznawane Państwom członkowskim Unii Europejskiej w celu zwiększania potencjału gospodarczego poszczególnych regionów. Środki te można pozyskać w ramach Regionalnych Programów Operacyjnych, działających na terenach województw.

Środki te mają określony cel – wspierać gospodarkę krajów członkowskich poprzez finansową pomoc firmom. Realizacją tego celu zajmują się Instytucje Finansujące, które udzielają środki bezpośrednio beneficjentom.

Dlaczego środki unijne dla firm są korzystnym sposobem finansowania biznesu?

Fundusze unijne są przeznaczone dla firm, a Instytucjom Finansującym zależy na ich rozdysponowaniu, dlatego współpracują z przedsiębiorcami na etapie analizy wniosku. Warunki udzielenia finansowania różnią się zależnie od regionu, ale to co jest dla nich charakterystyczne to:

• brak wymaganego wkładu własnego
  • brak prowizji za udzielenie
  • oprocentowanie bliskie zeru

Te cechy sprawiają, że pożyczki unijne są tańszą alternatywą finansowania firmy od produktów bankowych i przez to często są nazywane pożyczkami preferencyjnymi. I choć wiele osób wciąż sceptycznie podchodzi do pozyskiwania pożyczek unijnych to zainteresowanie tymi produktami z roku na rok rośnie. W odpowiedzi na to rośnie  także pula środków przeznaczona na pożyczki dla polskich przedsiębiorców.

Ile wynosi obecna pula środków dla pożyczek unijnych?

Obecnie rozdysponowywane środki są z Funduszy Europejskich na lata 2021-2027, całość środków przeznaczonych dla Polski to ok. 350 mld złotych. Na pulę składają się środki także powracające, czyli takie, które zostały spłacone przez podmioty, które otrzymały pożyczki unijne w latach wcześniejszych.

Kto może pozyskać pożyczę unijną?

Pożyczkę unijna mogą pozyskać podmioty mające siedzibę w Polsce. Są to nie tylko firmy, ale także Instytucje Publiczne, podmioty rynku mieszkaniowego i samorządy. Firmy są najliczniejszą grupą beneficjentów, składającą się z: mikrofilm, małych firm, średnich firm i dużych firm.

Warto zaznaczyć, że fundusze unijne to także środki dla osób prywatnych, które chcą sfinansować otwarcie działalności.

beneficjenci pożyczek unijnych innvesto

Jak pozyskać środki unijne dla firm?

Rozwój biznesu poprzez finansowanie go ze środków zewnętrznych brzmi dla Ciebie dobrze? Ale w jaki sposób pozyskać środki? Najlepiej rozpocząć od dobrze określonego celu pożyczki, następnie należy znaleźć w swoim regionie program, który pozwoli go sfinansować. Jeśli takowego nie uda się znaleźć, to z pewnością zajdzie się oferta, która pozwoli na sfinansowanie celu po jego lekkiej modyfikacji.

Każda Instytucja Finansująca udostępnia warunki jakie należy spełnić, aby uzyskać pożyczkę – w oparciu o te warunki należy przygotować wniosek o pożyczkę unijną oraz pozostałą dokumentację. Gotowy wniosek oraz załączniki składa się w wybranej Instytucji Finansującej.

Każda Instytucja Finansująca określa własne zasady regulujące proces pozyskiwania finansowania ze środków unijnych.

Jakie warunki należy spełnić, aby otrzymać pożyczkę unijną?

Podstawowym warunkiem do spełnienia przy ubieganiu się o pożyczkę unijną jest posiadanie siedziby firmy na terenie Polski. Pożyczki unijne najczęściej wymagają zabezpieczenia. Ważne, aby zebrana dokumentacja pozwalała na uzasadnienie kosztów jakie mają pokryć środki z pożyczki.

Historie naszych Klientów pokazują, że nawet z naszą pomocą proces pozyskania pożyczki unijnej potrafi być wymagający.

Wnioskowanie o pożyczkę unijną – gdzie uzyskać pomoc?

Trudności w pozyskiwaniu pożyczki unijnej mogą pojawić się na każdy etapie – określeniu celu, wyliczeniu kosztów, wypełnianiu wniosku i wszystkich formularzy i załączników, w procesie analizy wniosku przez Instytucję Finansującą, czy przy rozliczaniu pożyczki.

Gdzie można zgłosić się o pomoc przy wnioskowaniu o pożyczkę? Najlepiej do specjalisty, który ma odpowiednie doświadczenie w sprawnym pozyskiwaniu pożyczek unijnych.

W sprawnym przejściu przez każdy z etapów wspiera Innvesto Group Sp. z o. o., która już od ponad 10 lat zajmuje się pozyskiwaniem pożyczek unijnych dla swoich Klientów biznesowych. Miliony pozyskanych środków unijnych pozwoliło na sfinansowanie setek pomysłów na rozpoczęciem oraz rozwój biznesu, ale także pokrycia kosztów związanych z bieżącą działalnością czy zatowarowaniem. Innvesto to nie tylko firma konsultingowa, ale Zespół doświadczonych osób, które do każdego Klienta podchodzą w sposób indywidualny, służąc wiedzą oraz profesjonalizmem.

W Twoim imieniu Innvesto:

• znajdzie dla Ciebie odpowiednią ofertę
  • skompletuje dokumentację wnioskującą
  • doradzi w każdej sprawie, w której pojawiają się wątpliwości
  • dopilnuje terminu złożenia wniosku
  • poprowadzi rozmowy z Instytucją Finansującą, w tym także wyjaśni wątpliwości jakie mogą pojawić się na etapie analizy wniosku
  • rozliczy za Ciebie pożyczkę.

Przekazanie całego procesu w ręce takiego Partnera jak Innvesto, może zdjąć Ci z głowy zadania, na które wcale nie musisz mieć czasu.

Podsumowanie

Pożyczki unijne to korzystna forma finansowania dla firm, które chcą rozpocząć działalność gospodarczą, rozwijać swój biznes lub finansować jego bieżącą działalność. Dzięki niskiemu oprocentowaniu pożyczki unijne są idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto chce pozyskać zewnętrzne finansowanie. Pozyskanie pożyczki unijnej nie musi być trudne, ale musisz pamiętać o dokładnym zapoznaniu się z warunkami określonymi przez Instytucję Finansującą, w której chcesz złożyć wniosek. W przypadku trudności można skorzystać z pomocy doświadczonych Doradców i przejść przez cały proces wnioskowania z zaoszczędzeniem czasu oraz stresu. Pamiętaj, że nigdy nie należy rezygnować z realizowania swoich pomysłów oraz marzeń tylko ze względu na brak środków finansowych.

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami:

• Innvesto Group Sp. z o.o.
  • Telefon: +48 884 88 66 88

pozyskiwanie finansowania investo group

• Terminal płatniczy i „ukryte” koszty, na które należy zwrócić uwagę

Na rynku terminali płatniczych jest wielu operatorów, którzy oferują indywidualne warunki handlowe, zaś ich przedstawiciele handlowi mogą stosować różne sztuczki i techniki, aby zaprezentować swoją ofertę w jak najlepszym świetle, zaś niewygodne kwestie przemilczeć.   Zdaję sobie sprawę, że dla osoby spoza branży porównanie poszczególnych ofert to nie lada wyzwanie, ale pomogę Ci w tym i wskażę obszary, na które należy zwrócić uwagę, aby nie popełnić kosztownych błędów.  Uważaj przede wszystkim na... ⛔️ Czas na jaki jest podpisywana umowa. Stara zasada: nie wiesz co będzie za rok, zwłaszcza w tak dynamicznie zmieniającym się środowisku biznesowym, więc nie podpisuj długoterminowych kontraktów, bo zapłacisz kary finansowe za wcześniejsze zerwanie umowy ⛔️ jeśli będziesz potrzebował nagle zakończyć współpracę.

• Obowiązkowy terminal płatniczy. Od kiedy i dla kogo?

Wprowadzenie „obowiązku” posiadania terminala płatniczego wzbudza niemałe emocje i przyczynia się do burzliwych dyskusji w mediach społecznościowych. W komentarzach można spotkać się z obrońcami walczącymi o demokrację i prawa wolności, wygłaszającymi hasła „tylko gotówka”. A jak to jest naprawdę, czy każda firma w Polsce musi posiadać terminal płatniczy? Otóż, nie! Najpierw należy zweryfikować obowiązek posiadania kasa fiskalnej ze swoim księgowym. Jeżeli firma ma obowiązek prowadzenia ewidencji sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących to dopiero wtedy musi zadecydować, w jaki sposób spełni obowiązek udostępniania płatności bezgotówkowych, co nie jest jednoznaczne z wymogiem posiadania nowego terminala płatniczego. Przedsiębiorca ma obowiązek zapewnienia zapłaty przy użyciu instrumentu płatniczego Zerknijmy do dokumentów prawnych, mianowicie do Ustawy z dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców a konkretnie do artykułu 19a, który to ten obowiązek reguluje.

• Gdzie Polacy chcą płacić bezgotówkowo?

Polacy coraz częściej korzystają z płatności bezgotówkowych, ale wciąż są miejsca, gdzie konsumenci nie mają możliwości wyboru metody płatności. Według najnowszych wyników badania Maison & Partners dla Fundacji Polska Bezgotówkowa, respondentom najbardziej brakuje możliwości płacenia kartą lub telefonem na pobliskich bazarkach (46%). Jako punkty, gdzie nie można zapłacić bezgotówkowo respondenci wskazują także na usługi krawieckie (30%), usługi szewskie (28%), kościół (28%) oraz warsztaty samochodowe (26%). Wiele osób ma również poczucie, że często nie mają możliwości dokonania płatności na stoiskach podczas imprez plenerowych (39%) oraz podczas akcji organizowanych przez organizacje charytatywne (31%).

• Własny terminal płatniczy bez abonamentu czy najem urządzenia od operatora?

Niejeden przedsiębiorca zastanawia się, czy kupić terminal płatniczy na własność, aby nie płacić miesięcznego abonamentu lub kompleksowo skorzystać z usług operatora płatności bezgotówkowych i postawić na dzierżawę. Firmy sprzedające urządzenia będą zachwalać opcję z własnym terminalem, zaś przedstawiciele operatora płatności bezgotówkowych będą wskazywać na najem.  Kogo zatem słuchać? Na szczęście nie musimy wsłuchiwać się w głosy perswazji i argumenty sprzedażowe, tylko można policzyć, które rozwiązanie będzie najlepsze.

• Jaką umowę na terminal płatniczy warto podpisać?

Jeśli zainteresował Cię ten artykuł to oznacza, że potrzebujesz terminal płatniczy do firmy. Prawdopodobnie jesteś na etapie rozmów z poszczególnymi operatorami płatności bezgotówkowych i analizujesz stawki prowizyjne, czego zwieńczeniem będzie podpisanie umowy współpracy.  Pamiętaj, że podczas wyboru dostawcy terminali płatniczych znaczenie mają nie tylko warunki handlowe i serwis, ale również okres trwania umowy, czas wypowiedzenia i ewentualne kary finansowe za wcześniejsze rozwiązanie umowy.

• Co jest ważne we współpracy z operatorem terminali płatniczych?

Czy Twoi klienci również cenią sobie wygodę i wolą płacić kartą płatniczą zamiast gotówką? Ten trend jest nieodwracalny i koszty związane z obsługą terminali płatniczych wpisały się na stałe w księgi rachunkowe firm. Na rynku działa wielu operatorów, którzy oferują usługi płatności bezgotówkowych oraz terminale płatnicze. Każdy operator tzw. acquire posiada indywidualne oferty handlowe, których porównanie stanowi niemałe wyzwanie dla przedsiębiorcy. Opłaty za terminal płatniczy i stawki prowizyjne za transakcje kartą Pierwszy obszar to warunki handlowe. Prowizje za transakcje kartą mogą być stałe lub zmienne; co więcej mogą zawierać dodatkowe opłaty uzależnione od rodzaju kart płatniczych czy typu transakcji (krajowe, zagraniczne, biznes, Visa, MasterCard, Maestro). Warto pamiętać, że na koszt prowizji składa się marża operatora, opłaty interchange oraz opłaty systemowe, które są zróżnicowane.