Własny biznes

• Chcesz założyć firmę i szukasz gotowego pomysłu na biznes? A może stworzyłeś własny biznesplan i nie wiesz jak go zweryfikować, aby uniknąć bankructwa? 🤔

Jeśli chcesz zwiększyć swoje bezpieczeństwo i szanse na sukces to przeczytaj poradnik biznesu, ponieważ zawiera praktyczne wskazówki i sprawdzone pomysły na biznes! 👍  Wszystkie przedstawione w nim metody i narzędzia zostały osobiście przetestowane przez autora, który prowadzi firmę od 2009 roku i posiada wieloletnie doświadczenie w tworzeniu oraz wdrażaniu różnych projektów biznesowych.

5 powodów, dla których warto przeczytać poradnik biznesu

Dowiesz się:

1. Co musisz zrobić przed otwarciem firmy, aby uniknąć bankructwa?
    2. Jak znaleźć dobry pomysł na biznes?
    3. Jak przetestować pomysł i wdrożyć nowy projekt biznesowy?
    4. Jak wybrać najlepszą franczyzę spośród dostępnych ofert na rynku?
    5. O co zapytać franczyzodawcę i na co zwrócić uwagę?

• Jak znaleźć dobry pomysł na biznes?

• Własny biznes

Planujesz założyć własną firmę, ale nie masz jeszcze pomysłu na biznes? Zastanawiasz się, czym Twoja firma miałaby się zajmować? Głowa do góry! Wiele osób ma podobne rozterki i szuka inspiracji w Internecie, wśród znajomych lub na różnych wydarzeniach branżowych. Postaram się pomóc Ci w tej kwestii i przedstawię różne inspiracje biznesowe.

Czego dowiesz się z tego artykułu?

• Jakie są kategorie pomysłów na biznes?
    • Skąd wziąć pomysł na swój biznes?
    • Jaki jest "prosty" sposób na stworzenie dochodowej firmy?
    • Co lubią pieniądze?

• Od znalezienia pomysłu do jego wdrożenia i przekształcenia w prosperujący biznes jest długa droga. Nie istnieje jedna idealna metoda weryfikacji pomysłu, która pozwoli jednoznacznie stwierdzić, czy biznes osiągnie sukces. Możemy mówić wyłącznie o zmniejszeniu ryzyka. Nawet koncepcje biznesowe, które przejdą pozytywnie testy i badania, muszą być jeszcze dopracowane. Sprawdzenie pomysłu przed jego wdrożeniem pozwala wyeliminować wiele błędów, dlatego warto to robić zamiast ślepo wierzyć w swoją intuicję.

Czego dowiesz się z tego artykułu?

• Jak sprawdzić pomysł na biznes?
    • Jakie są metody i narzędzia testowania?
    • Jak stworzyć model biznesowy na podstawie metodologii Canvas?
    • Jak wdrożyć pomysł na biznes?

• Jak wybrać najlepszą franczyzę?

• Własny biznes

Jeśli nie masz własnego pomysłu na biznes a chcesz otworzyć firmę, to optymalnym rozwiązaniem jest skoncentrowanie się na ofertach franczyzy. Ta forma współpracy w ostatnich latach zyskała na popularności, co przełożyło się na ilość franczyzodawców. Warto wygospodarować czas i poświęcić trochę energii, aby zweryfikować dostępne systemy franczyzowe, ponieważ wybór właściwego franczyzodawcy ma olbrzymie przełożenie na osiągnięcie sukcesu w biznesie.

Czego dowiesz się z tego artykułu?

• Czym jest sprawdzona franczyza?
    • Jak wybrać najlepszą ofertę współpracy?
    • Na czym polega test "zakrytego" logo franczyzodawcy
    • O co należy zapytać franczyzodawcę?

• Przejęcie już istniejącej firmy to jeden z pomysłów na biznes. Można kupić prosperującą na rynku spółkę zamiast tworzyć biznes od podstaw. Łatwo napisać, ale jak skutecznie to zrobić, aby uniknąć ewentualnych zagrożeń związanych z zakupem spółki. Do ogłoszeń sprzedaży, których przedmiotem jest dochodowa firma podchodzi się zazwyczaj z dystansem a nawet z pewną dozą nieufności, bo dlaczego ktoś miałby sprzedać dobrze prosperującą firmę - przecież nikt nie sprzedaje kury znoszącej złote jajka! A jak jest naprawdę?

Czego dowiesz się z tego artykułu?

• Dlaczego dana osoba sprzedaje firmę?
    • Co może być przedmiotem sprzedaży?
    • Jakie są korzyści i zagrożenia związane z przejęciem już istniejących biznesów ?
    • Na co należy zwrócić uwagę i jak poprawnie przeprowadzić transakcję kupna - sprzedaży?

• Jak wybrać najlepsze konto firmowe?

• Własny biznes

Na początkującym przedsiębiorcy spoczywa wiele obowiązków związanych z rozpoczęciem działalności. Jednym z nich jest wybór firmowego konta bankowego spośród szerokiej oferty na rynku. W niniejszym artykule przedstawiam praktyczne wskazówki jak wybrać najlepsze i najtańsze konto dla firm.

Czego dowiesz się z tego artykułu?

• Czy osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą powinny posiadać rachunek firmowy?
    • Jakie konto firmowe jest najlepsze?
    • Czy istnieją konta całkowicie bezpłatne?
    • W jakich obszarach mogą być naliczane opłaty?

• Popularnym pomysłem na biznes jest prowadzenie punktu sprzedaży (online/offline) pod własną marką i sprzedaż produktów lub usług swojego partnera handlowego (producenta, importera, dealera, integratora). Można również zostać przedstawicielem mobilnym, resellerem, pośrednikiem, dystrybutorem czy agentem danej firmy i nie prowadzić punktu stacjonarnego ani sklepu internetowego.

Na rynku jest bardzo dużo ofert współpracy B2B od firm, które rozwijają zewnętrzną sieć sprzedaży i szukają partnerów do współpracy w zakresie dystrybucji i sprzedaży swoich produktów lub usług. Kooperacja może odbywać się w oparciu o umowę: agencyjną, dystrybucyjną, dealerską lub pośrednictwa.

• Co to jest StartUp?

• Własny biznes

W ostatnich latach panuje gorączka złota polegająca na próbach stworzenia jednorożca, czyli biznesu wartego ponad miliard dolarów. Termin StartUp odmieniany jest przez wszystkie przypadki na każdym kontynencie. Powstał nowy ruch przedsiębiorców, którzy chcą zmienić świat. Za nimi przemawia świeże podejście do biznesu, innowacja oraz nowe technologie. Porzucili sztywne garnitury na rzecz wygodnych tenisówek, dżinsów oraz T-shirtów. Swobodna atmosfera połączona z wizją kreowania nowej rzeczywistości trafiła na podatny grunt w postaci „igreków” oraz pokolenia Z, którzy cenią sobie niezależność i swobodę w działaniu.

• MLM (skrót z ang. Multi Level Marketing) zwany również marketingiem sieciowym nierzadko mylony jest z piramidą finansową. Przyczyn można upatrywać w braku rzetelnej wiedzy na temat marketingu wielopoziomowego, w nieuczciwych firmach funkcjonujących w branży MLM oraz przypadkowych osobach, które zajmują się tym biznesem. W obiegowym przekazie informacyjnym do dyspozycji są głównie marketingowe poradniki, które niestety nie zawierają wartościowych danych.

• Outsourcing polega na przekazywaniu procesów, projektów lub poszczególnych zadań firmie zewnętrznej, która specjalizuje się w danym obszarze. Nazwa outsourcing pochodzi z języka angielskiego i jest skrótem stworzonym z trzech słów outside-resource-using, co oznacza korzystanie z zewnętrznych źródeł.

Wyróżniamy outsourcing pełny, czyli kompleksową obsługę oraz selektywny, w którym dokonujemy wyboru, jakie procesy, zadania zlecamy firmie zewnętrznej. Należy podjąć przemyślaną decyzję jakie potencjalne obszary można outsourcować, aby zapobiec pozbycia się funkcji, które mogą być ważne dla firmy ze strategicznego punktu widzenia.

• Istnieją różne strategie rozwoju przedsiębiorstw. Można postawić na mozolny rozwój organiczny lub na szybką ekspansję poprzez akwizycje i przejmowanie już istniejących podmiotów na rynku, co pozwala uzyskać znaczną przewagę konkurencyjną. Drugi wariant dostarcza wielu emocji i nierzadko znajduje odzwierciedlenie na okładkach popularnych magazynów biznesowych. Miliardowe transakcje są przedmiotem uznania w świecie biznesu. Wystarczy przypomnieć sobie największe akwizycje, które miały miejsce w Polsce w latach ubiegłych, typu: Polkomtel (18,6 mld zł), Allegro (12,7 mld zł), Pekao (11,2 mld zł) czy Kompania Piwowarska (11 mld zł).

• Vademecum Przedsiębiorcy

• Własny biznes

Nazywam się Maciej Makowski i stworzyłem Vademecum Przedsiębiorcy, czyli cykl porad z myślą o osobach, które planują rozpocząć działalność gospodarczą. Jeśli jesteś początkującym przedsiębiorcą to mam nadzieję, że znajdziesz tutaj wiele cennych wskazówek, które ułatwią Ci start. Kilka lat temu rozpocząłem przygodę z biznesem i wiem, że początki nie należą do najłatwiejszych zadań 😉

Prowadzę firmę od 2009 roku i wdrożyłem wiele projektów biznesowych, aczkolwiek cały czas uczę się nowych rzeczy i mnóstwo wyzwań przede mną. Uwielbiam biznes, ponieważ skrywa inspirujące historie. Za każdą firmą stoi człowiek oraz jego porażki i sukcesy. Nie ma jednej drogi do własnego biznesu, która zagwarantuje Ci sukces. Sposobów jest wiele i o nich będę między innymi pisać.

Pomysły na własny biznes